Wat is duurzame vis?

Duurzame vis of biologische vis

goede vissers 1
Biologische zalm, duurzame scholfilet, wilde zalm, natuurlijke harder. Dat zal toch wel `goed’ zijn? Maasland Aquacultuur beschikt over de keurmerken en certificaten die er toe doen voor biologische en duurzaam
gevangen vis. Aan de hand van deze keurmerken leggen we het graag aan u uit. Want biologisch en duurzaam lijken op elkaar, maar zijn niet precies hetzelfde.
In het kort is duurzame vis:

  • biologisch gekweekt, óf
  • duurzaam gevangen.

Biologisch gekweekte vis

Biologisch is een wettelijk beschermde term. Iets mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Deze regels worden door de Europese overheid bepaald en gecontroleerd door bevoegde instanties. Maasland Aquacultuur is één van de weinig verwerkers van biologische vis, schaal- en schelpdieren in Nederland. Bij biologische gekweekte vis:

  • wordt op kleinere schaal en met minder vissen tegelijk gekweekt. Dit bevordert de smaak en de levenskwaliteit van de vis;
  • komt geen antibiotica aan de kweek te pas.

Duurzame vis

goede vissers3Om ook in de toekomst vis te kunnen blijven vangen en eten, moet er voldoende vis in de zee achterblijven voor nieuwe aanwas. Door duurzame vis te kopen en te eten, draag je bij aan de bescherming van de natuur onder water.

  • Het vissen moet oneindig door kunnen gaan, dus alleen grote, volwassen vissen vangen. Dit kan bijvoorbeeld door grofmazige netten te gebruiken, waardoor kleine vis niet worden meegenomen.
  • zo min mogelijk schade aan de zeebodem, het milieu, zeevogels en zeezoogdieren.
  • Naleven van (inter)nationale wetten en met het beheer in kunnen spelen op veranderende omstandigheden.

Keurmerken

Maasland Aquacultuur is trots op de keurmerken en certificaten die het bedrijf zijn toegekend. Wij beschikken over alle keurmerken waaruit blijkt dat onze vis aan de internationale standaarden voldoet om biologisch of duurzaam te mogen noemen. Lees hier meer over onze keurmerken en klik hier voor een overzicht van onze certificaten.