Productinformatie – Ambachtelijk gerookte en gesneden merette

 

Label Maasland
Voedingswaarde per 100 gram gram
Kjoule 636
Kcal 152
Eiwitten 18,72
Vetten 8
Verzadigde vetten 1,8

Merettegerookt

De meerval is van oorsprong een Afrikaanse vis die in de jaren ‘80 naar Nederland is gehaald om hier te kweken. De kweek methode die hier in Nederland gebruikt wordt is uniek in de Wereld. Met bio-filters worden de kweek systemen in Nederland gereinigd, zodat er totaal niets wordt geloosd. Door veel onderzoek in Wageningen kunnen de larven uit grote Moedervissen gehaald worden voor verdere opkweek. Dus niet zoals bij paling waar de glasaal uit de zee bij Baskenland wordt gevangen.
De viskweek in Nederland is in handen van zeer gedreven en professionele kwekers met liefde voor het viskweek vak. Bij viskweek is over het algemeen veel vis (vismeel, visafval, minderwaardige vis)nodig om vis te maken. Bij zalm zijn voorbeelden van 6 kg vis voor 1 kg zalm. De meerval heeft daarentegen een conversie van 0,8 wat betekent dat elke kg visvoer 1,2 kg vis levert.
Meerval wordt gekweekt in water met een temperatuur van 30ºC wat dus in Nederland ten opzichte van kwekerijen in Vietnam veel energie kost. Veel kwekerijen zijn inmiddels uitgerust met diverse warmte terugwinsystemen. Hierdoor ontstaat een CO2-neutraal productieproces.
In de hele Food miles discussie komt de Meerval er ook als een van de beste uit. Op dit moment is er nog helaas geen rekenmodel. Met belangrijke aspecten worden de richtlijnen worden de foodmiles voor vis bepaald. Zoals ‘waar komt het voer vandaan’ en ‘hoeveel energie is er voor dit product nodig’. Vast staat dat de foodmiles van meerval zeer laag zijn en dat onze gerookte meervalfilet, welke gerookt en gefileerd in Oss wordt, een zeer duurzaam en erg lekker product is.

terug naar assortiment Maasland