Zalmforel
VERSPREIDING
De zalmforel (ook wel regenboogforel genoemd) is een van de Pacifische zalmen.
Oorspronkelijk is het een vissoort die vanuit de zee de rivieren optrekt om te paaien.
De vissen zoals wij die kennen wordt echter wereldwijd speciaal voor de consumptie gekweekt.
BIOLOGISCHE KENMERKEN
Het lichaam van de zalmforel is niet uitgesproken slank of fors, de bek is groot en de beschubbing is fijn.
Het meest kenmerkende onderscheidingsteken tussen de zalmforel en de gewone forel is de volledig zwartgestippelde staartvin, die ook nauwelijks gevorkt is.
Een volwassen exemplaar kan een lengte van 110 centimeter bereiken, met een gewicht van 25 kg. Van nature is het een viseter.
Zoals alle forellen is hij afhankelijk van helder zuurstofrijk water, maar kent wat betreft waterkwaliteit en temperatuur wel een grotere tolerantie.
OVERIGE INFORMATIE
De vis is absoluut geen zalm, maar het visvlees heeft wel ongeveer dezelfde kleur en de smaak is vergelijkbaar.
Vangstperiode
De zalmforel is het hele jaar door goed te verkrijgen.
Voedingswaarden (per 100 gram verse vis)
Energie: 162 kcal/681 kJ
Eiwit: 22,7 g
Koolhydraten: 0,0 g
Vet: 8,0 g
Bron: http://www.voedingswaardetabel.nl
Recepten
BBQ RECEPT VOOR GEVULDE ZALMFOREL
Ingrediënten
2 stukken zalmforel met vel
- 3 eetlepels verse peterselie
- zout en peper
- 1 rode ui
- 2 eetlepel verse dille
- 1 venkel-knolletje
- 1 sinaasappel
- 2 eetlepels grove mosterd
Bereidingswijze
- Maak de schil van de sinaasappel goed schoon en rasp hem met een fijne rasp tot je ongeveer 1 eetlepel schil hebt.
- Pers nu de sinaasappel uit en doe twee eetlepels in een kommetje. Doe hier de schil bij en zet het even weg.
- Maak nu de dille en peterselie schoon en hak het fijn. Doe het bij het sinaasappelmengsel en voeg daarna flink peter en zout toe.
- Proef even en voeg eventueel wat extra peterselie of dille toe.
- Maak nu de venkel schoon en snijd hem in dunne plakjes.
- Doe dit ook met de rode ui.
- Leg de zalmforel opengeslagen op een houten plank.
- Strijk het sinaasappelmengsel over de binnekanten en verdel nu de groenten over de binnenkant van de vis.
- Leg nu de beide filets op elkaar en bind hem op met rolladetouwtjes (die kun je bij je slager krijgen).
- Laat de vis even marineren en bestrijk hem daarna met olie.
- Leg de vis op een hete bbq waar je hem in ongeveer 20 minuten lekker bruin en gaar kunt roosteren.