Tongschar
VERSPREIDING
De tongschar is een straalvinnige platvis uit de familie van schollen.
Deze zoutwatervis gedijt in een gematigd klimaat en is voornamelijk te vinden in zeeën en wateren op een harde ondergrond, in het noordoosten van de Atlantische Oceaan. De diepte waarop de soort voorkomt is 10 tot 200 meter.
BIOLOGISCHE KENMERKEN
De hoogste leeftijd van de tongschar dat is geregistreerd is 23 jaar.
De vis kan maximaal 65 centimeter lang en ongeveer een gewicht van 3 kilogram bereiken.
Het lichaam heeft een platte vorm, met één rugvin en één aarsvin.
Het dieet van de soort bestaat hoofdzakelijk uit ongewervelden, waarbij het liefst gekeken word naar borstelwormen.
OVERIGE INFORMATIE
De vis wordt in Nederland ook wel neustong genoemd. Het is een belangrijke vis voor de visserij en kan bezichtigd worden in sommige openbare aquaria.
Vangstperiode
De Tongschar is van Mei tot en met Februari goed te verkrijgen, in Maart en April is de kuitperiode.
Voedingswaarden (per 100 gram verse vis)
Energie: 89 kcal/ 373 kJ
Eiwit: 17 g
Koolhydraten: 0 g
Vet: 1 g
Bron: http://www.voedingswaardetabel.nl
Recepten
GEFRITUURDE TONGSCHARREEPJES
Ingrediënten
8 tongscharfilets
- 1 courgette
- 2 wortelen
- boter
- maïszetmeel
- peper en zout
Voor de saus:
- 1 fijngesneden sjalot
- 1,25 dl witte vermout
- 1,25 dl visfumet
- 2 dl room
- 150 gr boter
Bereidingswijze
- De tongscharfilets eerst spoelen, droogdeppen, in reepjes snijden, kruiden met peper en zout en door het maïszetmeel halen.
- Het frituurvet verwarmen op 180 graden Celsius.
- De wortelen en courgette in staafjes snijden en gaar smoren in boter en water. Kruiden toevoegen naar smaak.
- Voor de saus: de fijngesneden sjalot even inkoken in de vermout en de visfumet, de room toevoegen en op een zacht vuur nog wat verder laten inkoken. Vervolgens de koude boter, in klontjes, erdoor roeren, maar zeker niet meer laten koken.
- Op smaak brengen met wat peper en zout. De tongscharreepjes goudbruin frituren en goed laten uitlekken op keukenpapier.
- Op elk bord een spiegel saus gieten. In het midden de wortel- en courgettestaafjes schikken en daarop gefrituurde visreepjes leggen.
Tip: eventueel versieren met zeekraal of lamsoortjes.