Mosselen

VERSPREIDING

Mosselen komen overvloedig voor langs de Atlantische en Pacifische kusten van de Verenigde Staten en in heel Europa. De meeste exemplaren die verkocht worden zijn echter gekweekt en komen uit Nederland. Ze worden voornamelijk gevangen uit de regio rond de Waddenzee en de Oosterschelde.

BIOLOGISCHE KENMERKEN

Deze langgerekte blauw-zwarte schelpdieren zijn tweekleppigen: ze bestaan uit twee schelpdelen die verbonden zijn door een sluitspier. Mosselen worden meestal gekweekt van mosselzaad, dat op zee wordt gevangen. In april tot en met juni is de voortplantingstijd: de mosselen scheiden mosselzaad af, dit bestaat eigenlijk uit larven zonder schelp en wordt opgevist door mosselvissers. De soort hecht zich middels de zogenaamde byssusdraden stevig aan vaste ondergronden, bij voorkeur in onrustig water omdat ze dan goed kunnen doorspoelen. Deze schelpdieren voeden zichzelf voornamelijk met plankton, door filtering van het water. Bevruchting vindt plaats doordat miljoenen eitjes en zaadcellen van vele volwassen dieren min of meer gelijktijdig het zeewater in worden gespoten.

OVERIGE INFORMATIE

In West-Europa is dit verreweg het populairste schelpdier voor consumptie. Al het zachte vlees in de schelp is eetbaar.

Vangstperiode

Het seizoen van de mossel loopt van Juli tot en met Februari, in Maart zijn er nog mosselen te krijgen, maar zijn ze erg mager.  Van April tot en met Juni is de mossel niet verkrijgbaar.

Voedingswaarden (per 100 gram verse vis)

 

Energie:         74 kcal/311 kJ

Eiwit:               9,8 g

Koolhydraten: 2,0 g

Vet:                 3,0 g

Bron: http://www.voedingswaardetabel.nl

 

Recepten

 

BASISRECEPT MOSSELEN

Ingrediënten

  • 4 kilo mosselen
  • 2 uien
  • 2 preien
  • 1 winterwortel
  • peper uit de molen
  • een paar takjes selderij
  • 1 dl droge witte wijn

 

Bereidingswijze

  1. Pel de uien en snipper ze grof.
  2. Maak de preien en wortel schoon, snijd de preien in ringen en de wortel in plakken.
  3. Verdeel de groenten en de takjes selderij over de bodem van een mosselpan of een andere grote pan.
  4. Was de mosselen onder stromend water en leg mosselen die daardoor dichtgaan op de groenten.
  5. Tik mosselen die niet direct dichtgaan tegen het aanrecht.
  6. Verwijder mosselen die dan ook nog open blijven staan en kapotte mosselen.
  7. Leg alle dichte mosselen in de pan.
  8. Strooi er peper over en schenk de wijn erover.
  9. Breng de mosselen met het deksel op de pan aan de kook.
  10. Licht als het vocht kookt de deksel even op en breng de mosselen opnieuw aan de kook.
  11. Herhaal dit ongeveer drie keer tot alle mosselen in ongeveer 8 minuten open staan.
  12. Laat de mosselen in een vergiet even uitlekken en serveer ze in de pan met stokbrood, frites, een gemengde salade en verschillende sausjes.