Wat is dat MSC-keurmerk precies?
MSC staat voor Marine Stewardship Council (zie www.msc.org). Het is een onafhankelijk, internationaal erkend keurmerk voor duurzame visserijen. MSC is vergelijkbaar met het FSC-keurmerk voor hout. Als een visserij het MSC-keurmerk wil voeren, dan moet zij voldoen aan strenge eisen op het gebied van:
1) overbevissing
2) effecten van visserij en vistechniek op ecosysteem
3) een goed beheer
Een onafhankelijke controle-organisatie kijkt of de visserij voldoet aan de MSC-standaard. Als een visserij het keurmerk heeft, wordt elke 5 jaar weer bekeken of een visproduct nog voldoet aan de strenge regels. Elke visserij die het keurmerk heeft moet verantwoording blijven afleggen over zijn doen en laten.
Hoe weet ik nou zeker dat een MSC-zalm niet stiekem vermengd wordt met een gewone zalm?
In de winkel kan je MSC gecertificeerde vis herkennen aan het blauwe keurmerk. Als dit op het product zit weet je zeker dat de vis niet vermengd is met andere, niet gecertificeerde vis. Elke schakel in de keten – vanaf het moment van aanlanden tot in de winkel of supermarkt – wordt namelijk door MSC gecontroleerd. Al die partijen moeten aantonen dat ze geen gewone vis met gecertificeerde vis mengen. Dit heet Chain-of-Custody certificering.
Wat is Chain-of-Custody certificering?
Als consument wil je zeker weten dat een visproduct met een keurmerk ook echt van een duurzame visserij of duurzame kwekerij komt. Je wil niet dat een product met keurmerk stiekem vermengd wordt door producten zonder keurmerk. De hele keten – van visserij/kwekerij, handel, verwerker tot restaurant of supermarkt – wordt hierop gecontroleerd. Zo weet je als consument zeker dat de vis in de winkel gegarandeerd duurzaam is.
Zijn er nog andere keurmerken dan het MSC-keurmerk voor vis?
Voor wildgevangen vis bestaan er op dit moment geen keurmerken die net zo betrouwbaar zijn als het MSC-keurmerk. Er bestaan wel andere claims of keurmerken (zoals bijvoorbeeld dolfijnvriendelijk), maar deze zijn minder betrouwbaar of ze nemen niet alle belangrijke aspecten van een duurzame visserij mee. Het MSC-keurmerk bestaat niet voor gekweekte vis. Er is wel gekweekte vis met een biologisch keurmerk.
Wat is het verschil tussen biologische vis en het MSC keurmerk?
Het MSC keurmerk geldt alleen voor wild gevangen vis en niet voor gekweekte vis. Vis met een MSC-keurmerk is dus niet gekweekt. Er is wel gekweekte vis met een biologisch keurmerk.
Kan wilde vis ook biologisch zijn?
Biologische vis is nooit wild. Alleen geteelde of gekweekt producten (vis, groenten, vlees) kunnen het biologische keurmerk krijgen. Voorwaarde voor biologisch is namelijk dat precies bekend is wat er met de vis of het product is gebeurd, waar het is opgegroeid en welk voedsel het heeft gekregen. Met wilde vis, hoe natuurlijk die ook is, heb je die informatie niet.
Wilt u meer informatie over duurzame vis neem dan gerust contact met ons op.